Jag gjorde den här blåbärstårtan på min mans födelsedag. Herregud, det måste ha varit den godaste glutenfria tårtan jag har ätit. Alla älskade den och tog flera portioner. Den är nästan ännu godare så här dagen efter. Kan varmt rekommendera denna! På midsommar tänkte jag byta ut blåbären mot jordgubbar.

Lemon curd

50 g smör

2 ekologiska citroner (rivet skal från båda citronerna + saften ca. 1 dl

0,5 dl agavesirap

2 hela ägg + 3 äggulor

Smält smöret blanda i citronskal och saft + agavesirapen och sedan äggen. Värm upp och låt sjuda under omröring tills det tjocknar. Obs. Var försiktig den får inte bli varmare än 80 grader, finns risk att den skär sig då.

Blåbärssylt

1,5 pkt frysta blåbär

0,5 dl Agavesirap

½ tsk vaniljpulver

Koka ihop blåbären tills konsistensen blivit ”syltlik”, brukar ta 20–30 min ungefär.

Vaniljgrädde

3 dl grädde

½ tsk vanilj

Vispa ihop grädden.

Tårtbotten

8 ägg

3 dl kokossocker

150 g smält  smör

4 ½ dl havremjölk (annan mjölk går bra)

2 msk psylliumfrön

½ tsk vaniljpulver

En nypa salt

2 dl mandelmjöl

2 dl kokosmjöl

4 tsk bakpulver

Dekoration

2 pkt blåbär

Gör så här:

  1. Vispa ägg och kokossocker pösigt. Vispa läääänge. När du tror att du är klar, vispa längre. I vispade i nästan 10 minuter.
  2. Smält smör och blanda med mjölken. Vispa ner i äggsmeten.
  3. Blanda ihop samtliga torra ingredienserna i en skål och rör om.
  4. Rör sedan ner mjölblandningen i äggsmeten.
  5. Vispa ihop snabbt, ca. 30 sekunder.
  6. Blanda i två springformar på ca. 22 cm. Jag smörjer in springformen med smör och skakar i mandelmjöl som täcks över hela formen.
  7. Häll i halva smeten i ena formen och resten i den andra.
  8. Sätt på ugnen på 160 grader varmluft. Grädda längst ner i ugnen i ca. 40 minuter.
  9. Låt tårtbottnarna svalna, skär sedan upp dem i mitten. Så att du har 4 bottnar.
  10. Blanda lite av grädden och lemoncurden tillsammans. Börja bred ut det på första lagret. Bred ut blåbärssylt på lemoncuren.
  11. Sätt på nästa tårtbotten, bred ut ett lager lemoncurd.
  12. Sätt på nästa tårtbotten och bred ut resten av lemoncurdgrädden + resten av blåbärssylten.
  13. Avsluta med sista botten. Spritsa på restrande grädde. Dekorera med färska blåbär.

Jag hittade receptet på 56kilo.se och har modifierat om receptet lite. Hoppas att det ska smaka!

Vi var så sugna och nyfikna på tårtan att jag glömde bort att ta en bild när den var hel och fin! Jag kan rekommendera att smeta ut lite mer fyllning än jag har mellan mina bottnar. 🙂