Ullen har många helt fantastiska egenskaper som ingen annan fiber har. Varje år slängs flera hundra ton ull bara i Sverige. Samtidigt importerar Sverige över 200 ton ull varje år. Det här är något som jag vill lyfta och få andra att bli medvetna om.

Det handlar bland annat om att det är billigare att importera ull än att ta vara på den vi har. Fåren måste klippas en gång om året enligt djurskyddslagen. Klippningen kostar mer för bönderna än vad de kan få för ullen, då konsumenterna till stor del väljer den billigare och importerade ullen framför svensk ull då det är billigare med importerad ull.

Bara de senaste åren har efterfrågan på svensk ull ökat och hoppas att den fortsätter att göra det. Jag tror att det är helt rätt i tiden då människor har börjat värdera och ifrågasätta konsumtionen mer.

Jag började använda ull i kläder till barnen när de var små, snart 8 år sedan. Ullens egenskaper är många men det jag framförallt föll för, i valet av barnens kläder, var att den värmer trots att den blir våt och blöt. Den kyler inte ned huden som andra material lätt gör. Man behöver inte heller tvätta ullen så ofta då den har självrenande egenskaper. Det räcker gott att hänga ut kläderna på vädring.

När jag sedan upptäckte tovningen var jag helt fast. Wow, vilket material att arbeta med. Så lätt att skapa med. Nåltovningen är lätt att ta med sig var som helst, våttovningen krävs lite mer plats och planering. Jag hoppas att någon blir inspirerad och upptäcker detta fantastiska material som både är miljövänligt och hållbart. Bryts ner i jorden, vilket innebär att resterna av ullen går fint att lägga i rabatterna eller komposten.